
„Recepty & zdraví s microgreens“
Inspirace z naší farmy až na váš talíř – vařte jednoduše, výživně a s láskou k přírodě.

Salát ze sledě, zeleniny a mikrozeleniny
Ingredience:
-
Zelené fazolky – 100 g
-
Brambory – 300 g
-
Cherry rajčátka – 200 g
-
Rostlinný olej – 3 lžíce
-
Citronová šťáva – 2 lžíce
-
Zelené olivy – 3 lžíce
-
Sleď (nasolený filet) – 1 ks
-
Mikrozelenina (např. hořčičné klíčky) – 1 svazek
-
Sůl – dle chuti
Postup:
Brambory a zelené fazolky uvařte doměkka. Cherry rajčátka nakrájejte na poloviny, sleď na kousky. Vše smíchejte ve velké míse, přidejte olivy, citronovou šťávu, olej a osolte. Nakonec vmíchejte mikrozeleninu. Podávejte čerstvé jako lehký oběd nebo večeři.

Smoothie s mikrozeleninou a bobulemi
„V dnešní době je obzvlášť důležité posilovat imunitu a detoxikovat organismus – a právě tohle smoothie to umí skvěle!“
Ingredience:
-
Jablko – 1 ks
-
Libovolné bobule (čerstvé nebo mražené) – 100 g
-
Mikrozelenina – 1/2 šálku
-
Kořen zázvoru – cca 1 cm
-
Voda nebo rostlinné mléko – 100 ml
-
Med – 1 lžička (volitelně)
Postup:
Všechny ingredience vložte do mixéru a důkladně rozmixujte dohladka. Pokud chcete sladší chuť, přidejte med. Podávejte ihned.

Salát s mikrozeleninou a avokádem
Ingredience:
-
Avokádo – 1 ks
-
Mikrozelenina (např. ředkvičky, hořčičné listy nebo bazalka) – 1 hrnek
-
Okurka – 1 ks
-
Červená cibule – 1/2 ks
-
Olivový olej – 1/4 hrnku
-
Citronová šťáva – 1 lžíce
-
Sůl a pepř – dle chuti
-
Semínka (např. dýňová nebo slunečnicová) – na posypání (volitelné)
Postup:
Avokádo, okurku a cibuli nakrájejte na plátky. Smíchejte s mikrozeleninou a dochuťte olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Před podáváním můžete posypat semínky.




🌱 Microgreens dobývají svět: zdravá revoluce na talíři právě začíná
Světová gastronomie se mění – a směr je jasný: zdraví, čerstvost a výživa. Nejnovějším hitem, který ovládl kuchyně po celém světě, jsou microgreens – mladé výhonky zeleniny a bylin, které přinášejí do jídelníčku nejen estetiku, ale především překvapivě vysokou nutriční hodnotu.
Zatímco dříve se používaly převážně jako dekorace na talíři, dnes patří k nejvyhledávanějším složkám zdravé stravy. Řada studií prokázala, že obsahují násobně více vitamínů, minerálů a antioxidantů než dospělé rostliny. I proto se pěstování microgreens stává jedním z nejpopulárnějších trendů v oblasti malého agrobyznysu – a to nejen ve velkém, ale i doma. Stačí jen málo a můžete si je pěstovat sami. Například na webu Grow.in.ua najdete široký výběr semen pro pěstování mikrozeleniny podle vlastních chuťových preferencí.
Co vlastně microgreens jsou a proč je všichni milují?
Microgreens jsou mladé rostlinky, které se sklízí ihned po objevení prvních děložních lístků. Aby bylo možné je vypěstovat, je potřeba zajistit specifické podmínky – ideálně s dostatkem světla, vzduchu a vláhy. A výsledek? Drobná, šťavnatá zelenina plná živin, enzymů, aminokyselin a cenných antioxidantů.
Díky tomu, že se sklízejí v raném stádiu vývoje, uchovávají v sobě maximum přírodních látek, které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Pomáhají doplnit energii, detoxikují tělo a posilují imunitní systém.
Neplést s klíčky: microgreens jsou jiná liga
Lidé si microgreens často pletou s klíčky. Ve skutečnosti ale jde o zcela odlišné produkty – nejen z pohledu vzhledu, ale hlavně vývojové fáze. Klíčky jsou semena právě v procesu klíčení, zatímco microgreens už mají vytvořené první dva lístky. Konzumují se pouze stonek a listy, zatímco kořeny a zbytky semen zůstávají v substrátu. Klíčky se obvykle pěstují ve vodě a konzumují celé.
Chuťově jsou microgreens intenzivnější, výraznější a často i komplexnější. Doba růstu se pohybuje mezi 7 až 21 dny v závislosti na druhu rostliny.
Velkou výhodou je, že jejich pěstování nevyžaduje žádná hnojiva ani chemické stimulanty – vše potřebné si rostlina bere ze samotného semene. To z microgreens činí 100% ekologický a přírodní produkt.
Jaké druhy se nejčastěji pěstují?
Microgreens lze vypěstovat téměř z jakéhokoliv semene zeleniny, bylinek, luštěnin či obilovin. Nejoblíbenější druhy zahrnují:
-
Koriandr – má specifickou kořenitou chuť a je bohatý na vitamíny a stopové prvky. Výborně podporuje kardiovaskulární systém.
-
Rukola – výrazně pikantní, perfektně se hodí k masu i rybám. Obsahuje flavonoidy a vitamín C, je silným přírodním imunomodulátorem.
-
Červená řepa – skvělá do salátů i k masu. Obsahuje vitamíny, minerály, podporuje trávení a imunitu.
-
Ředkvička – ostrá a pikantní, ideální pro dochucení salátů. Obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů, má detoxikační účinky.
-
Pažitka – vizuálně připomíná tenká stébla, má jemnou cibulovou chuť. Působí antibakteriálně a čistí zažívací trakt.
-
Slunečnice – svěží, lehce nasládlá chuť. Skvělá do salátů, polévek i masových jídel. Obsahuje kvalitní bílkoviny, lecitiny a antioxidanty, které zpomalují stárnutí a posilují nervovou soustavu.
-
Hrášek – sladký, křupavý, s jemným aroma. Výborný do salátů, sendvičů či na bruschetty. Obsahuje bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín C, A i E.
-
Červené zelí – bohaté na karoten a vitamín C, posiluje imunitu a působí tonizačně.
Microgreens tedy nejsou jen módním výstřelkem, ale skutečně funkčním jídlem budoucnosti. Ať už chcete ozvláštnit pokrmy na talíři nebo udělat něco pro své zdraví, je to sázka na jistotu. Navíc – pěstování je levné, snadné a dostupné opravdu každému.